d ordt~in~beeld

de Geschiedenis van Dordrecht in beeld
Oudste Stad van Holland


fotograaf
A.P. den Toom


home

alle trajecten

tijdbalk

Door onze wandelingen in Dordrecht en dankzij de rubriek 'Dordt in Beeld' komen wij regelmatig in contact met mensen die een bijzondere relatie hebben met onze stad.
Zo ontmoetten we mevrouw Heidi de Vree-den Toom. Zij woont nu in Middelburg, maar groeide op in Dordrecht en vertelde ons over haar vader, Arie Pieter den Toom.
Hij was geboren in 1924 en overleed in 1995 in Dordrecht. Gedurende zijn leven werkte hij op verschillende plekken in Dordrecht. Van beroep was hij opticien, later elektrotechnicus.
In zijn vrije tijd knutselde hij graag, schilderde, deed aan volksschilderkunst, maar fotograferen was toch zijn meest geliefde bezigheid. Hij ontwikkelde zelf foto’s.

Mevrouw de Vree vertelde:" Als kind bracht ik menige zondagmiddag door bij mijn vader in de doka en zag het wonder van het ontwikkelen van de beelden. Maar ook ging ik op jonge leeftijd graag met hem mee de stad in, foto’s maken. Ik genoot ervan. Als het mooi weer was, of als er iets bijzonders was,bijvoorbeeld veel sneeuw of dik ijs op de rivier, een speciale lichtval, maar ook oude gebouwen en straten die op de nominatie stonden gesloopt te worden,dan moest dat gefotografeerd worden. We woonden midden in de oude stad, op het Steegoversloot. Ik wandelde graag met mijn vader door de stad en groeide op met het veranderende Dordrecht en leerde al vroeg te zien door de lens van een camera. Zo ontstond een hele serie foto’s van wijken, straten, gebouwen die gesloopt werden. Zodra mijn vader te horen kreeg, of in de krant las, dat er iets gesloopt ging worden, ging hij er meteen op af en maakte foto’s. Hij deed ook aan wedstrijden mee en tentoonstellingen over de hele wereld met zijn artistieke foto’s.


Hij won meerdere keren medailles, goud, zilver en brons en een aantal keer een wisselbeker, maar ook reizen. Zijn liefde voor Dordrecht zorgde ervoor dat hij later in zijn leven een grote verzameling foto’s, boeken en ansichtkaarten van Dordrecht aanlegde. Die oude foto’s van slooppanden zijn nu een heel waardevolle schat. De oude straatjes, gebouwen, het mooie oude postkantoor, alles legde hij vast. Na zijn overlijden bleven de fotoboeken bewaard door mijn moeder. Na haar overlijden in 2009 heb ik ze bewaard, om ze terug te kunnen geven aan de stad waar mijn vader leefde en waar ik geboren ben. Ik weet zeker dat hij niets liever had gewenst, dan dat Dordtenaren de schoonheid van hun stad zouden zien, liefhebben en bewonderen via zijn foto’s. Dat mensen inzien hoe zuinig je op erfgoed en oude monumenten en stadsgezichten moet zijn! Gelukkig is die slooptrend later gestopt! De beelden zullen altijd blijven, dankzij mijn vader, Arie den Toom, die een groot stuk van zijn leven wijdde aan het behoud van schoonheid in zijn geboortestad" U begrijpt dat onze nieuwsgierigheid was gewekt. Wij kenden de heer den Toom al als fotograaf van ansichtkaarten uit de serie 'Zo Was Dordrecht 'van Koos Versteeg maar nu kregen we de kans andere foto's van Dordrecht uit een zeer interessant tijdperk te zien. Wij zijn alle afbeeldingen aan het ordenen, maar willen u hier alvast een kijkje gunnen. Zodra onze huidige wandeling is afgelopen, trekken wij onze wandelschoenen snel weer aan. Dan laten wij u in een nieuwe serie 'Dordt in Beeld' weer meegenieten van het oude Dordrecht, waarin wij zelf opgroeiden, onbewust wat er zich in de politiek van de stad afspeelde.

Hier zien we Arie den Toom, terwijl hij foto´s maakt van de in aanbouw zijnde Papendrechtse brug. (foto vermoedelijk genomen in´66) Zowel vader als dochter deden mee aan een fotowedstrijd en beiden wonnen er een prijs mee.

Vermoedelijk zijn er weinig foto’s van Dordt te vinden waar de schaduw van het oude postkantoor zo goed op te zien is. (gefotografeerd in 1974)


Veel foto’s van panden die gesloopt werden treffen wij aan in de collectie van A.P. den Toom. Dan mag het oude Postkantoor niet ontbreken.


en hier nog zo'n mooie opname


Hier het Gewestelijk Arbeidsbureau Dordrecht aan het Beverwijksplein. Een gebouw met een geschiedenis als ziekenhuis. De auto´s laten zien wanneer deze foto is genomen.


Zo zag de oversteekplaats bij het Station eruit en zien we dat Hotel Ponsen nog niet was afgebroken.


Foto van het Groothoofd. Wel schilderachtig maar toont toch aan dat Dordt flink verpauperd was in die tijd.


De Spuiboulevard gezien in een tijd dat de rij kantorenpanden nog niet gebouwd zijn.


De afbraak van het Oude mannenhuis met op de achtergrond het badhuis. Let op de oude man centraal op de foto.


Een foto vanuit het Achterom. Veel Dordtenaren zullen dit beeld nog goed herkennen. Maar of de jeugd van Dordrecht nog weet waar deze foto is genomen?


overzicht trajecten    

naar volgend traject