d ordt~in~beeld

de Geschiedenis van Dordrecht in beeld
Oudste Stad van Holland

Traject
Dubbeldam


home

alle trajecten

tijdbalk

Onlangs spraken wij mevrouw Lenie Michielse Bakker (75 jaar), geboren en getogen in Dubbeldam. Zij woont door omstandigheden niet meer in haar geboortedorp. Ze verlangt echter nog elke dag terug naar haar oude woonplaats. Nog steeds voelt ze zich Dubbeldammer en echt geen Dordtenaar. Enthousiast vertelt ze over haar jeugd en opa Willem Maris Bakker (1857-1942). Haar grootvader was dan ook een kleurrijk figuur in het boerendorp. Zoals zoveel Dubbeldammers had opa een bijnaam: Bakker de Post


Hij was namelijk de beheerder van het eerste Postkantoor van Dubbeldam aan de Dubbelsteijnlaan en werkte ruim 40 jaar voor de PTT. Blijkbaar werd dit toen meer gewaardeerd dan tegenwoordig want zowel bij het zilveren jubileum als bij het 40 jarig feest kwamen de dordtse postbeambten een serenade bij hem brengen. Wij kenden Bakker de Post al uit onze verzameling ansichtkaarten.


Opa was blijkbaar ook nog eens ijdel en eigenzinnig. Hij droeg namelijk als enige van het dorp een behoorlijke maar wel goed verzorgde baard. Hij viel daarom echt op. Op een foto zien we hem verkleed als koning Willem III. Dit uniform maakte zijn verschijning nog indrukwekkender. Er was geen feest in het dorp of opa was er wel bij. Ook stak hij graag zijn neus in andermans zaken. Iedereen vroeg hem ook om raad en daad. Niet zo gek dat op minstens 3 oude ansichtkaarten van Dubbeldam de beste man met zijn opvallende baard terug te vinden is.


Hij was 2 maal getrouwd en had bij zijn eerste vrouw 6 en zijn tweede vrouw 5 kinderen.Zijn tweede vrouw was een zus van zijn eerste vrouw. Hier zien we haar op de foto.


Hier op de foto: Cor, de zoon van Bakker de Post en de vader van Lenie. Zo te zien was hij net zo ijdel als zijn vader. De appel valt niet ver van de boom. Hij ging de Franse taal leren in Brussel en werd daar op de foto gezet.


Omdat de heer Bakker 2 maal per dag naar het postkantoor ging om de post te halen en te brengen en daarnaast ook de post moest bezorgen was hij vaak op straat te vinden. Ook de kinderen van Bakker de Post werden ingeschakeld om lopend de post rond te brengen. Geen wonder dat hij door de fotograaf op de foto werd gezet. Hier zien we hem aan het werk aan de Dubbeldamseweg.


Hier zien we Bakker de Post op de fiets aan de Dubbelsteijnlaan. Alle Dubbeldammers stonden toe te kijken hoe de fotograaf zich in het midden van de weg had geïnstalleerd om een kiekje te maken. Bakker de Post had blijkbaar geen tijd om hier zo lang op te wachten. De post moest weer op tijd worden bezorgd.


overzicht trajecten    

naar volgend traject